خبرگزاری آريا – نکات طلايي تغذيه‌اي براي افطار تا سحر


نکات طلايي تغذيه‌اي براي افطار تا سحر

خبرگزاري آريا – يک متخصص طب سنتي گفت: هندوانه و چاي نبايد در وعده سحر مصرف شود بلکه از خوراکي هايي که مقداري آبکي و خنک و ترش هستند مثل ليمو ترش، شربت زرشک، آب انار و تمبر هندي تازه که ملين و خنک هستند، استفاده شود.
سيد مهدي مير غضنفري پزشک، متخصص فيزيولوژي و مدير گروه طب سنتي دانشگاه علوم پزشکي ارتش در گفت و گو با جام جم آنلاين بيان کرد: در طب سنتي بايد ها و نبايدهايي در ماه مبارک رمضان وجود دارد که با رعايت اين نکات، روزه داري خوب و با نشاطي خواهيم داشت. روزه داري به روشي که در شريعت اسلامي آمده است، بهترين الگوي سالم ماندن بدن است.
وي افزود: سيستم گوارشي که چندين ساعت خالي بوده، به خصوص در روزهاي طولاني، نبايد در زمان افطار مملو از غذا و نوشيدني شود. توصيه مي شود افطار را با يک نوشيدني گرم که مي تواند آب جوش ولرم شده يا حتي خرما باشد، باز کرد. بعد از آن يک فرصت ۲۰ تا ۳۰ دقيقه اي بدهيم تا ترکيب خرما و آب گرم وارد معده شود.
به گفته اين متخصص، غذايي که وارد دهان و سيستم گوارش مي شود، تحرکاتي را در گوارش ايجاد کرده که تا آخر روده جلو مي رود و باعث ترشحاتي مثل بزاق و شيره هاي گوارشي در لوله گوارش مي شود. با اين نوع باز کردن افطار، دستگاه گوارش آماده مي شود و نيم ساعت بعد از آن مي توان غذا خورد.
ميرغضنفري گفت: شخصي که از افطار تا لحظه خوابيدن، خوراکي خورده است ديگر براي سحري خوردن، اشتها ندارد. افطاري بايد سبک باشد، همچنين بين افطار تا خواب، حجم غذا و تنقلات کم باشد و فاصله خوردن مواد سنگين تا خوابيدن بيشتر باشد. زمان سحر بايد زودتر از خواب بيدار شد تا احساس گرسنگي کنيم . بنابراين اگر اين موارد رعايت شود، شخص روزه دار احساس سنگيني پيدا نمي کند.
وي در خصوص روزه اولي ها به جام جم آنلاين گفت: کساني که روزه بر آنها واجب شده و به سن تکليف مي رسند، دچار تغييرات هورموني و مسائل جنسي مي شوند که روزه در کنترل و مهار آن نقش موثري دارد و باعث خويشتن داري نيز مي شود. همين طور کساني که مجرد هستند، روزه داري از اين بابت هم کمک کننده است.
اين متخصص طب سنتي هشدار داد: بيماراني که داروهاي خاص مصرف مي کنند حتما بايد با مشورت پزشک خود تصميم بر روزه داري بگيرند در غير اين صورت دچار عوارضي مي شوند. مثلا افراد مبتلا به ديابت و فشار خون با هم فرق مي کنند و عده اي از آنها مي توانند روزه بگيرند و عده اي نمي توانند که ملاک روزه داري نظر پزشک متخصص و متعهد است.
ميرغضنفري تاکيد کرد: در ايام رمضان غذاهاي آب پز و بخار پز و سالادها را در الويت قرار دهيم. سالاد هنگام وعده سحر و سبزي خوردن، هنگام وعده افطار بسيار توصيه مي شود. در نوشيدني ها شربت سکنجبين مناسب است. بايد از ميوه هايي که روبه خنکي هستند، ميل شود که زمان آن هم، يکي دو ساعت بعد از افطار است. روزه داران توجه داشته باشند که در مصرف ميوه هاي گرمسيري مثل موز، آناناس، نارگيل و خربزه که گرم هستند، زياده روي نشود.
به گفته وي، هندوانه و چاي نبايد در وعده سحر مصرف شود بلکه از خوراکي هايي که مقداري آبکي و خنک و ترش هستند مثل ليمو ترش، شربت زرشک، آب انار و تمبر هندي تازه که ملين و خنک هستند، استفاده شود.
اين پزشک در پايان توصيه کرد: زولبيا و باميه حرارت زيادي دارند و چرب و سخت هضم هستند ، بنابراين بايد از خوردن آنها پرهيز کنيم. همچنين آش رشته غذاي سنگين و حجيمي است که بايد از خوردن افراطي آن نيز پرهيز شود. در نتيجه از مصرف خوراکي هايي که هضم آنها سخت است مانند گوشت هاي گاو و گوساله بايد کمتر مصرف شود.
بيتا نوروزي/ جام جم آنلاين